Vali Dr. Erdinç Yılmaz, 2024 yılının Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Emekliler Yılı ilan edildiğini ifade ederek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde başlatılan bu proje kapsamında, Valiliğimizin koordinesinde, Sosyal Güvenlik Kurumumuz öncülünde 41 kurumumuz birlikte çalışacaklar. Bu proje kapsamında emeklilerimizin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi, sosyal imkânlarının artırılması amacıyla birçok önemli faaliyet yapılacak.”dedi.
41 Kurumun Katılımıyla Emeklilerimizin Sosyal Refah Düzeylerini Artırmayı Amaçlayan Proje Hayata Geçirildi2024 yılının Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Emekliler Yılı” olarak ilan edilmesi dolayısıyla Osmaniye Valiliği koordinesinde 41 kurumun katılımı ile emeklilerimizin sosyal refah düzeylerini artırmayı amaçlayan proje hayata geçirildi. Vali Dr. Erdinç Yılmaz tarafından İlimizde başlatılan projenin protokolleri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü ile ilgili kurumlarımız arasında imzalandı.
Proje hakkında bilgi veren Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mücahit Çelik, Proje kapsamında Emeklilerin Ekonomik Refahı, Sosyal Refahı, Çalışma Yaşamı ile İlgili Kültürel Miras ve Kuşaklararası Aktarım ve Bilimsel Faaliyetler olmak üzere 4 ana başlık altında gerçekleştirilecek çalışmalar yapılacağını söyledi.
Vali Dr. Erdinç Yılmaz, 2024 yılının Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Emekliler Yılı ilan edildiğini ifade ederek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde başlatılan bu proje kapsamında, Valiliğimizin koordinesinde, Sosyal Güvenlik Kurumumuz öncülünde 41 kurumumuz birlikte çalışacaklar. Bu proje kapsamında emeklilerimizin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi, sosyal imkânlarının artırılması amacıyla birçok önemli faaliyet yapılacak.
Bu projeyi 41 kurumumuzun yapacak olması nedeniyle 41 kere maşallah diyoruz. Projenin başarılı olması için Osmaniye olarak büyük bir heyecan ve koordinasyon içinde bu çalışmayı yürüteceğiz.
Emeklilerimize en güzel hizmetleri sunabilmek, gönüllerini kazanmak amacıyla bu projeleri Osmaniye’mizde başarıyla uygulamayı hedefliyoruz. Bu projeyi bugün itibariyle başlatmış olduk. Bütün emeklilerimize bu projenin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. ”dedi.
Valilik basın
EMEKLİLİK HAKKINDA
Emeklilik, hayatlarını çalışarak sürdüren kişilerin yaşlılık dolayısıyla çalışamayacağı varsayılıp planlı bir şekilde çalışmayı bırakmalarıyla başlayan durumlarına verilen isimdir. Bu kimselere emekli veya tekaüt denir.
Hayatlarını sürdürmek için gereken gelir çalışarak kazandıkları maaş yerine emeklilik amacıyla önceden oluşturulmuş fonlar kullanılır. Bu fonlar, içinde hayatlarını geçirdikleri devletler tarafından, çalıştıkları iş yerleri tarafından veya şahısların kendileri tarafından oluşturulmuş olabilir. Bazen her üç türden birçok fon aynı kişinin emekliliğini amaçlar.
Çalışmadan yaşayabilmek için gerekli para emekliye genellikle sürekli bir gelir olarak, bazen yüklü bir ödeme olarak, bazen de bunların bir karışımı olarak ödenecek şekilde düzenlenir.
Emeklilik gelirleri bazen çalışanlardan toplayıp, o sırada emekli olanlara dağıtılarak, bazen her kişinin çalıştığı süre içinde çalışma gelirinin bir kısmıyla biriktirilip emekliliğinde sadece bu kendinden birikenlerden ödenecek şekilde olur.
Kaba hesapla hayatın üçte birinin hayata hazırlık, üçte birinin çalışmak, son üçte birinin de emeklilik olduğunu varsayarsak, emeklilik fonları çok uzun sürede biriktirilip, yine çok uzun sürede eriyeceği, var oldukları sürece güvenilir ve iyi gelir getiren faaliyetlerde kullanılarak ayrıca büyümeleri amaçlanacağı için ekonomik hayatta önemli ve süreklilik sağlayan bir yatırım kaynağıdırlar.
Bu uzun süreli yatırım özelliği ve dolayısıyla faizin faizi faktörünün ağır basması yüzünden kişinin emeklilik fonunun oluşturulması ile ilgili detaylar konusunda erken farkındalığı ve iyi gözetimi, iyi bir emeklilik gelirine ulaşmak bakımından büyük önem taşır.
Emeklilik fonlarının biriktirilmesi ve eritilmesi sürecinde bir sürü öngörülmesi zor etken vardır. Bu süreçteki yükümlülükleri ve riskleri kimlerin hangi sürelerde taşıyacağını, emekli gelirinin hangi süre içinde ne miktarda ödeneceğini belirleyen kanunlar ve sözleşmeler, bu süre içinde, fonların yatırımlarının ne kadar iyi ve verimli idare edildiği, ekonominin ne kadar iyi gittiği, demografinin nasıl bir gelişme gösterdiği (örneğin ortalama yaşam sürelerinin uzaması/kısalması), kuralların, politik seçeneklerin ve hatta faiz oranlarının nasıl ne yönde geliştiği gibi etkenler sonucu çok değiştirebilir. Savaş, afet, pandemi, yeni buluşlar, yeni gelişmelere toplumun ne hızla uyum sağladığı gibi şeyler gelecekteki emekli maaşlarını etkileyebilir.
Tarihi[
Yaşlılara ve sakatlanarak artık toplum içindeki işlevini yerine getiremeyenlere bakma eğilimi tarih öncesi zamanlarda, hatta neandertal toplumlarda bile vardı.
Anne babaya saygının birçok din tarafından telkin edilmesi, aile içi iş bölümünde yaşlılara daha söz temelli ve danışma yönü ağır basan görevler düşmesi de çok yaygın olgulardır. “Süt hakkı” gibi kavramlar bir çeşit emeklilik benzeri oluşumdur.
Emekliliğin ilk devlet eliyle kurala bağlanması Augustus döneminde savaşçılara emeklilik şeklinde olmuştur. Roma devletinin bu yüzden fazla yükümlülük altına girmesinin sonunda yıkımına sebep olduğu iddia edilir.
Daha sonra kabile üyelerinin bakımı (8.yüzyıl, Irlanda), gazilerin bakımı (1593, İngiltere), kilise rahiplerinin dul kalan eşlerinin emekliliği (1645, Almanya), öğretmenlerin emekliliği (1667, Almanya), Otto von Bismarck tarafından başlatılan devlet garantili ve her konudaki çalışanları kapsayan yaşlılık ve malüllük sigortası (1889), yaşlılık sigortası (1908, İngiltere) gibi tarihi gelişmeler gelir.
Malülen emeklilik, sigortalı bir şekilde çalışma hayatına başladıktan hemen sonra eskisi gibi verimli çalışmaya engel oluşturacak şekilde ortaya çıkan, herhangi bir hastalık veya herhangi bir kaza sonrası kişinin eski iş yapma gücünü kaybetmesinden ötürü sigorta sistemi tarafından ekonomik geleceğinin düzenli maaşla garanti altına alınmasını sağlayan emeklilik sistemidir.
İlgili mevzuat çalışma güç kaybının ne seviyede kaybedildiği esası üzerine bir değerlendirme yaparak kişilere esastan hak sağlamaktadır. Malülen emeklilik mevzuat maddesinde örneğin iş kazasından bahsetmektedir ama kişi iş harici olası bir trafik kazası sonrası eski iş gücünü tekrar geri kazanamadığı hallerde mevcut fiziksel ve fizyolojik işlev kayıplarına bağlı olarak iş yapabilme yeteneğinin ne kadar kayba uğradığı esas alınır.
Bu açıdan trafik kazası bir iş kazası olmamakla birlikte kişinin eski işini yapamamasına sebep olması malülen emeklilik hakkından yararlanmasını sağlayacaktır. En az 10 yıldır sigortalı çalışıyor olmak malülen emekliliğin temel şartıdır.[1
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/