Osmaniye il Sağlık Müdürü Dr.Ahmet Kara 112 çağrı merkezini ve acil sağlık hizmetleri istasyonlarını ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve personelin sorunlarını dinleti.
İl Sağlık Müdürü Dr.Ahmet Kara, 112 Acil Çağrı Merkezi, Merkez Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonları ve Toprakkale İlçesinde hizmet veren Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarını ziyaret ederek personellerin taleplerini değerlendirdi.
Sağlık Müdürüne ziyaretinde, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr.Yasin Güngör, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr.Ülkü Dilek Kutluca ve İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr.Zeynep Demirdelen eşlik etti.
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ İSTASYONU NEDİR?
A Tipi İstasyon: 24 saat kesintisiz sadece ambulans hizmeti verilen, ihtiyaca göre birden fazla ekip ve ambulans bulundurulan, idari ve özlük hakları bakımından başhekimliğe bağlı ve kadrolu personeli olan istasyonlardır.
Acil sağlık hizmetleri istasyonunda ne yapılır?
Bu kurum ve kuruluşlar bünyesinde bulunan acil servislerde, acil hasta ve yaralılar karşılanarak, ilk tıbbî müdahale ve tıbbî bakım yapılır. Hasta veya yaralılar için yönlendirme Merkezin bilgisi dahilinde yapılır.
Acil sağlık hizmetleri Alanı nelerdir?
Acil sağlık hizmetleri birimi; hasta karşılama-danışma, hasta kayıt, triyaj, hasta muayene odası, resüsitasyon odası, müşahede odaları, izolasyon odası, acil cerrahi müdahale odası, bekleme alanı, görevli hekim, hemşire ve diğer yardımcı personel odalarından oluşur.
112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ
– Türkiye’de birden fazla olan acil çağrı numaralarının (155 Polis İmdat – 156 Jandarma İmdat – 158 Sahil Güvenlik – 110 Yangın İhbar – 112 Sıhhi İmdat – 177 Orman Yangın İhbar – 122 AFAD) tek numara “112” altında toplanması ve vatandaşlarımızın Ulusal Kapsamda Tek Acil Çağrı Numarası olarak “112” yi bilmeleri ve kullanmaları. Acil Çağrı olarak yapılacak olan aramaların “112” numarası üzerinden yapılması.
– Bakanlığımız koordinesinde 112 Acil Çağrı Merkezlerine istihdam edilen, süreç yönetimi, panik ve endişe durumlarında gelen acil çağrılarda telefonun diğer ucundaki vatandaşlarımızın psikolojik olarak rahatlatılarak olay bilgisini ve olayın gerçekleşme şeklini en kısa sürede anlayarak, konuma dayalı adres ve kişi iletişim bilgilerini alan tecrübeli ve eğitimli “Çağrı karşılama personelinin” Acil Çağrı Merkezlerinde birlikte çalıştıkları (Sıhhi İmdat, Polis, Jandarma, Sahil Güvenlik, Yangın İhbar, Orman Yangın ve AFAD personeline) acil durum koordine birimlerini yönlendirerek tüm ekiplerin en kısa sürede olay yerine ulaşmalarının sağlanması
– Asılsız çağrılar nedeniyle artan iş yükünün azaltılması ve daha etkin çalışmasının sağlanması.
PROJE SÜRECİ
Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde “112”, Amerika’da “911” numarası Acil Yardım Hattı olarak kullanılmaktadır. Avrupa Birliği, 29 Temmuz 1991 Tarih ve 91/396 sayılı Konsey kararı ile Birlik çatısı altındaki tüm ülkelerde “112” hattının “Tek Avrupa Acil Çağrı Numarası – Single European Emergency Call Number)” olarak kullanımını öngörmüştür.
Telekomünikasyon Kurulu AB müktesebatına uyum için belirlediği takvim çerçevesinde 11.03.2002 tarihinde aldığı 2002/103 sayılı kararı ile hâlihazırda ülkemizde sadece Sıhhi İmdat çağrıları için kullanılan “112” kısa numarasının Ulusal Kapsamda Tek Acil Çağrı Numarası olarak tahsis edilmesine karar vermiştir. İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile bir çalışma yapılması gerektiği ifade edilmiştir.
2003 yılı Ağustos ayında (MAT03/TR/9/3 Terms of Reference) Proje Çalışma Şartnamesi Hollanda Hükümeti ile Türkiye Hükümeti arasında imzalanmış, projenin detayları ve çalışma usulleri belirlenmiştir. Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde, Ülkemizde “Tek Acil Çağrı Numarası” oluşturma çalışmalarına; 2003 yılında, Hollanda Hükümeti ile T.C. İçişleri Bakanlığı’nın işbirliği ile MATRA Projeleri kapsamında başlanmış, 06 Nisan 2005 tarihinde, Antalya “Pilot İl” olarak belirlenmiş ve proje çalışmalarına başlanmıştır.
Projede 2005-2020 yılları arasında; 112 Acil Çağrı Merkezleri bina inşaatı, altyapısı ve istihdam edilecek personeli tamamlanarak (2009 yılında Pilot il olarak başlanmış olan Antalya ili başta olmak üzere) 112 “Tek Acil Çağrı Numarası” olarak 81 ilimiz devreye alınarak faaliyetlerine devam etmektedir. 81 ilimizden 30’u İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehir statüsündeki illerimiz olup, 112 AÇM’ler ülke nüfusunun tamamına hizmet vermekte ve yoğun çağrı trafiğini yönetmeye çalışmaktadırlar.
• Devreye alınan 81 ilimizden 22 tanesi ASELSAN firması tarafından geliştirilen yazılımlarla devreye alınmıştır. 59 ilimizde ise yenilenen altyapı ve Yeni Nesil 112 yazılımları ile devreye alınmıştır. ASELSAN yazılımlarını kullanan 22 ilde Yeni Nesil 112 yazılımlarını kullanmak üzere çalışmalara başlanmış olup 19 il (Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Balıkesir, Burdur, Denizli, Düzce, Hatay, Isparta, Karaman, Konya, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sivas, Yalova ve Yozgat) Yeni Nesil 112 Acil Çağrı Merkezine dönüştürülmüştür.
PROJE KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
• ASELSAN yazılımları ile çalışan 3 ilin Yeni Nesil 112 ile devreye alınması,
E-Çağrı
o Trafik kazalarında, elektronik güvenlik sistemine sahip araçların araç içi sensörlerinin aktive olması ile otomatik olarak veya acil çağrı butonuna basılmasıyla manuel olarak 112 Acil Çağrı Merkezlerini araması esasına dayanan bir uygulamadır.
YABANCI DİL ÇAĞRILARI
o Tüm ülke genelinde İngilizce, Almanca, Arapça ve Rusça dillerinde çağrı karşılanabilecek bir altyapı oluşturulmuştur.
ENGELSİZ 112
Engelsiz 112 uygulaması, engelli vatandaşlarımızın acil durumlarda ilgili birime hızlıca ulaşabilmelerini sağlamak üzere kurumumuz bünyesinde geliştirilmiştir. İşaret dili bilen uzman çağrı karşılayıcı personellerimiz, vatandaşın ihtiyacını belirledikten sonra ilgili kuruma gerekli bilgileri sağlayarak, ekiplerin en kısa sürede olay yerine sevk edilmelerini sağlamaktadır.
Engelsiz 112 Projesi, engelli vatandaşlarımızın ücretsiz olarak telefonlarına/ tabletlerine indirecekleri uygulama aracılığıyla 112 Acil Çağrı Merkezi ile anında iletişime geçmelerine imkan sağlamaktadır. Engelli vatandaşlarımız dilerse uygulama üzerinden sağlık problemlerini kayıt edebilir, acil durumda ulaşılacak yakınlarının iletişim bilgilerini sisteme girerek 112 Acil Çağrı Merkezi personelinin “Acil Çağrı” anında bu bilgileri görmesini sağlayabilir. Böylece süreçte daha etkin ve hızlı hizmet verilmesi mümkün olabilecektir.
Ülke genelinde sadece Ankara AÇM lokasyonuna kurulan, Yeni Nesil Engelsiz 112 merkez uygulaması sayesinde tüm çağrıların tek bir merkezden karşılanması sağlanmıştır.
ENGELSİZ CİMER
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Bakanlığımız koordinesinde başlatılan ‘‘Engelsiz CİMER’’ uygulaması ile CİMER çağrıları “Engelsiz 112” sistemi üzerinden Acil Çağrı Merkezimizdeki işaret dili tercümanları tarafından 1 Eylül 2022 tarihinden itibaren karşılanmaya başlanmıştır.
• ACİL DURUM KONUM HİZMETİ
o 112 acil çağrı merkezi arandığında, eş zamanlı olarak arayan kişinin adres ve konum bilgisi sabit, GSM operatörleri ve ELS (Apple ve Google hassas konum servisi) tarafından 112 Acil Çağrı Merkezine iletilmektedir.
AFAD Acil Mobil Uygulaması
AFAD Acil uygulaması üzerinden afet bölgelerinden gelen acil çağrılar, 112 Acil Çağrı Merkezi tarafından karşılanmaktadır.
MOBİL ÇAĞRI MERKEZİ
Afet hali, çağrı merkezlerinde yapılacak bakım, onarım gibi durumlarda; acil çağrı sisteminin kesintiye uğramadan hizmet verebilmesi için sistem ekipmanları ile donatılmış 112 Acil Mobil Çağrı Merkezidir.
Kaynak: https://www.icisleri.gov.tr/illeridaresi