Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, hacı adayları dualar arasında kutsal topraklara uğurlandı.
İlçe Müftülüğü, 76 hacı adayı için Cavidan Benlidayı Erkek Kur’an Kursu bahçesinde uğurlama töreni düzenledi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda dualar edildi.
Kadirli İlçe Müftüsü Cafer Erol, burada yaptığı konuşmada, ilçeden bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla 76 hacı adayının kutsal topraklara gideceğini söyledi.
Hacı adaylarına kutsal topraklarda dikkat etmeleri gereken konularda uyarılarda bulunan Erol, kutsal topraklara doğru yola çıkan hacı adaylarını tebrik etti.
Vedalaşma sırasında bazı hacı adayları ve yakınları gözyaşlarına hakim olamadı.
MENDERES ÖZAT
HACCA GİTMENİN FAYDALARI
Her şeyden önce hac, Allah’ın emridir ve bunun için yerine getirilmesi gerekir. Bununla beraber haccın pek çok faydaları vardır. Şöyle ki:
HACCIN FAYDALARI
1. Hac, günahlara keffarettir. Allah rızası için hacceden kimsenin küçük günahları bağışlanır. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v.),
“Kim Allah için hacceder de hac esnasında kötü sözlerden ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsa annesinin onu doğurduğu günkü gibi (günahlarından arınmış olarak hac’dan) döner.” buyurmuştur. (Buhârî, “Hacc”, 4.)
2. Resul-i Ekrem (s.a.v.) Efendimizin doğup büyüdüğü, İslam dininin dünyaya yayıldığı kutsal yerleri görmek, insanın maneviyatını yükseltir ve dinî duygularını kuvvetlendirir.
3. Kişinin hac esnasında normal elbiselerini çıkararak ihrama girmesi ona mahşer gününü hatırlatır.
4. Ayrıca hac yolculuğu, insana zorluklara karşı dayanma gücü kazandırır.
5. Diğer taraftan mala olan bağımlılığı azaltarak, fakirlere ve yoksullara karşı merhamet duygularını geliştirir.
6. Hac, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Müslümanları yılda bir defa bir araya getirip birbirleriyle tanışmalarını, birbirlerinin dert ve problemlerine çözüm üretmelerini sağlar.
7. Ülkeleri, dilleri ve renkleri ayrı olan Müslümanların aynı gaye için bir araya gelmeleri ve hep birlikte Allah’a yönelerek ibadet edip O’ndan af ve bağış dilemeleri, ruhları arındırarak İslam kardeşliğini güçlendirir.
8. Sosyal durumu ne olursa olsun, her seviyedeki Müslümanın ihrama girerek aynı kıyafet içinde bulunması, doğuşta Allah katında eşit oldukları fikrini hatırlatır.
HAC KİMLERE FARZDIR?
1. Müslüman olmak.
2. Akıllı olmak.
3. Ergenlik çağına gelmiş bulunmak.
4. Hür olmak.
5. Haccın farz olduğunu bilmek.
(Bu, Müslüman olmayan ülkelerde Müslümanlığı kabul edenler içindir. İslam ülkelerinde yaşayan Müslümanlar için böyle bir şart aranmaz.)
6. Asli ihtiyaçlardan başka, hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu âile fertlerinin geçimlerini sağlayacak servete sahip olmak.
7. Hac yolculuğu için gereken vasıta ve yol masraflarını karşılayacak parası olmak.
8. Haccı yapabilecek zamana yetişmiş olmak.
HACCIN VAKTİ NE ZAMAN?
“Hac, bilinen aylardadır.” (2/Bakara, 197.)
Hac ayları, hac menasikinin başlayıp devam ettiği Şevval, Zilkade ayları ile Zilhicce’nin ilk on günüdür. Hac, bu aylarda yapılır.
HACCIN RÜKÜNLERİ
1. Arafat’ta Vakfe
Vakfe, bir yerde kısa da olsa durmak demektir.
Haccın en önemli rüknü Arafat vakfesidir. Peygamberimiz,
“Hac, Arafat’tan ibarettir” (Tirmizî, “Tefsîru’l-Kur’ân”, 3, Ebû Dâvûd, “Menâsik”, İbn Mâce, “Menâsik”, 57.) buyurmuştur.
Arafat Vakfesinin Yeri
Arafat bölgesinin “Urene Vâdisi hariç” her yerinde vakfe yapılabilir.
Arafat’ta bulunan “Nemire” Mescidinin bir bölümü (Kuzey batı kısmı) de vakfe yerinin dışındadır.
Arafat Vakfesinin Zamanı
Vakfenin zamanı, Zilhicce’nin 9’uncu Arefe günü Zeval vaktinden bayramın birinci günü fecr-i sadık yani tan yerinin ağarmaya başladığı ana kadardır. Bu süre içinde Arafat’ın Urena vadisi hariç, herhangi bir yerinde ister vakfeye niyet etsin, ister etmesin, ister bilerek, ister bilmeyerek, ister uyanık, ister uyuyarak, ister ayık ister baygın her ne suretle olursa olsun bir an bile olsa bulunan kimse farz olan vakfeyi yapmış olur. Arafat’ta böyle süresi içerisinde kısa bir zaman da olsa bulunmakla, oradan ister yürüyerek, ister vasıta ile geçmiş olmak arasında bir fark yoktur.
Arefe günü zevalden itibaren bayramın birinci günü, tan yeri ağarmadan önce, Arafat’ta kısa da olsa bir süre bulunamayan kimse hacca yetişmemiş olur. Daha sonra yeniden hac yapması gerekir.
Arafat vakfesinin güneş batıncaya kadar devam etmesi vacibdir.
https://www.islamveihsan.com/
Kaynak: İslam İlmihali, Diyanet
İslam ve İhsan
Kadirli’de Hacı Adayları Uğurlandı
Gündem kategorisinde, 23 May 2024 - 12:22 tarihinde yayınlandı
353 defa okundu
admin
Tüm Yazıları
YORUM YAZ