Genel Merkezi Bursa’da olan 24 Oğuzboyu, Yörük, Türkmen, Manav,Muhacir Stratejik Araştırmalar Derneği (KAĞANDER), merkez üstü Kahramanmaraş olan ve 11 ilimizi etkileyen büyük depremin yaşandığı bölgede depremzedeleri ziyaret etti.
İlk önce Gaziantep, sonra Osmaniye ve daha sonra Adana’da ziyaretlerde bulunan ve geçmiş olsun dileklerini bildiren KAĞANDER Heyeti, gittikleri illerde çadır kentlerde ve konteyner kentlerde yaşayan depremzedelere ayni ve nakdi yardımlarda bulundu. KAĞANDER Genel Başkanı Mustafa Bay, ziyaretle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bu bölgede bulunmamızın amacı; depremde hayatını kaybedenlere Fatiha okumak, dostlarımıza, arkadaşlarımıza, kardeşlerimize taziyede bulunmak, yaralılarımıza şifa dilemek ve camiamızın yüreğinden koparak vermiş olduğu maddi, manevi destekleri bu bölgeye getirmekti. Ziyaret ettiğimiz bölgede, hayırsever insanlarımızın bize emanet ettikleri fitre ve zekâtları çadır kentlerde ve konteyner kentlerde yaşayan yetim çocuklarımıza bizzat kendi ellerimizle takdim ettik. Nur Dağında, 700 civarında depremzede kardeşlerimizle birlikte iftar programında buluştuk ve ikramda bulunduk. İnsanlarımızın dertlerini paylaşarak bir nebze de olsa yaralarını sarmaya çalışıyoruz” dedi.
BAY’DAN HASAN BÖLÜK BEYE TEŞEKKÜR
Osmaniye’de Çukurova Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Zekeriya Hakan Karataşlı’nın misafiri olan ve Eğitim Bir-Sen Osmaniye Şubesi, Osmaniye Önder Gazeteciler Cemiyeti, Haberde Önder Gazetesi ve Yenises Dergisi gibi değişik kurum ve kuruluşlarıziyaret eden Bursa Heyeti adına konuşan KAĞANDER Genel Başkanı Mustafa Bay, “Dostluğumuzun temeli 2000 yıllarına dayanan Mehmet Yıldız arkadaşıma, dostuma,Başkan Vekillik yaptığı Eğitim Bir-Sen Osmaniye Şubesini bizlere açtığı ve misafirperverlik örneği sergilediği için teşekkür ediyorum.Ben 2012 yılından beri hem Haberde ÖNDER Gazetesine hem YENİSES Dergisine aboneyim. KAĞANDER Genel Başkanı olarak Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100. Yılında, 2023 ile ilgili yazım/çizim çalışmalarım oldu. Yurt Dışı Türkler ve Türk İslam Kültür ve Medeniyeti konusuna, insanlığın yeniden kurtuluşuna vesile olanHoca Ahmet Yesevi Hazretlerinin yetiştirdiği Horasan Erenlerine, Anadolu’yu manevi değerlerle mayalayan Anadolu Evliyalarına, akla değer veren İmamı Maturidi anlayışına, İmamı Azam Hazretlerinin müspet yorumuna, bizi biz yapan milli ve manevi değerlerimize, Türkiye’deki Yörük Türkmen Geleneklerikonusunda duyarlılık gösterip geniş yer veren Haberde ÖNDER Gazetesi ve YENİSES Dergisi’nin İmtiyaz Sahibi Hasan Bölük Beye şükranlarımı sunuyorum ve yayın kurulunabaşarılar diliyorum” diye konuştu.
GEREKLİ TEDBİRLERİ ÖNCEDEN ALMALIYIZ
Ziyaret fikrini öneren yönetim kurulu üyelerine, yönetimde olmadığı halde destek veren KAĞANDER kurucularına, üyelerine, üye olmasa da yüreğinden koparak destek veren dostlarına teşekkür eden Başkan Bay, “Muhteşem bir maziden daha ihtişamlı bir geleceğe Oğuz Köprüsükuran KAĞANDER’in şemsiyesi altında kardeşçe mücadelesini sürdüren Büyük Orhan DanaçalıDerneğine, Keles Batak Köyü Derneğine, Karacabey Balıkesirliler Derneğine, Orhaneli Yakutlar Köyü Derneğine,İşçi Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı İsmail Doru ve özel dostlarımıza bu desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Başımıza gelen bu deprem vesilesiyle dayanışma duygusu ve merhamet anlamında insanımızın birbirini kucaklaması bizim için çok mutluluk verici oldu. Bu sevindirici durumlar yanında, elbette kadere inancımız var, ama depremden dersler çıkararak yeni şehirleşme planlarımız, büyüme stratejilerimiz deprem gerçeğine göre şekillenmeli. Gerek mevzuat gerek yapılandırma ve gerekse bireysel mükellefiyetler konusunda bizim için üzücü bir tecrübe oldu. Bu olumsuz durumlardan dersler çıkararak, gerekli tedbirleri önceden almamız gerekiyor” dedi.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLMAK İSTİYORUZ
Genel Başkan Mustafa Bay,kuruluş aşamasında KAĞANDER olarak çok az şey yapacaklarını, ama üst üste koyacaklarını, yapacakları faaliyetlerle Türkiye’ye örnek olacaklarını, asla yardımlaşma derneği olmayacaklarını söyleyerek yola çıktıklarını belirterek, “Nitekim Derneğimizin adında yardımlaşma yoktur, stratejik araştırmalar ifadesi vardır. İlk şehirlerarası faaliyetimiz; Bilecik, Ertuğrul Gazi ve Şeyh Edebali Hazretlerini ziyaret etmek oldu. İkinci ziyaretimiz; Amasya’daki maden kazasındaki insanlarımıza el uzatmak oldu. Bir yardım derneği değiliz, ama asrın felaketine duyarsız, sessiz kalamazdık, vicdanlarımız bizleri deprem bölgesine yönlendirdi. Harap olan şehirleri, kaybolan mahalleleri, yıkılan evleri, dağılan işyerlerini, kısaca dehşete kapıldığımız manzarayı yerinde gördük. Gaziantep’teki Sivil Toplum Kuruluşlarına, sizlere ve bu konuya duyarlılık gösteren, kendi sofrasından, rızkından ayırıp maddi/manevi destek sağlayan her insanımıza şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
MEDENİYET DEĞERLERİMİZİ GENÇ KUŞAKLARA AKTARMALIYIZ
Bursa’dan her boyu temsil etmek üzere 24 kurucu; Eskişehir, Bilecik, Balıkesir, Aydın, Denizli ve Kütahya’dan da birer olmak üzere toplam 30 kurucu tarafından 20 Ocak 2022 tarihinde kuruluşu tamamlanan KAĞANDER’in resmi bir STK haline geldiğini hatırlatan Bay, “Bizim ana tezimiz; 8. yüzyılda Göktürklerle başlayan Türk İslam Devleti geleneği altında yeni bir medeniyetin oluşmasını sağlayan ana temel dinamikleri; komşusu aç iken tok uyuyamayan, Yunus Emre Hazretleriyle sembolleşen sevgi, hoşgörüyü esas alan, insanın yaratılış gayesine uygun değerleri yaşatmaktır. Bizim ana stratejik amacımız; Göktürklerle başladığımız Gazneliler, Karahanlılar, Büyük Selçuklular, Anadolu Selçukluları, Osmanlılar ile devam eden ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluş başlangıcında bulunan Çanakkale Ruhunuve medeniyet değerlerimizi genç kuşaklara aktarmayı sağlamaktır. Korona ve deprem döneminde gün yüzüne çıkan; insanımızı kucaklayan ve yan yana yaşamamızı sağlayan;merhamet duygusu,mazlumun, mağdurun ve mahzunun yanında yer almak, zulme karşı koymak ve yüksek adalet duygusu, kendisi için istediğini kardeşi için de istemek, misafirperverlik gibi hasletler bütün insanlığın kurtuluşuna vesile olacak evrensel değerlerimizdir” dedi.
MİLLİ BİRLİĞİMİZİ ALPLİK VE ERENLİKLE PERÇİNLEMELİYİZ
Türk tarihinin büyüklüğünün temelinde iki erdem bulunduğunu vurgulayan Genel Başkan Bay,“Bunlardan bir tanesi at üzerinde, elde kılıç, sırtında okla vecihat aşkıyla İ’lay-ı Kelimetullah(Allah Sözünü Yüceltmek) için Nizamı Âlem ve Kızılelma ideali için yeni fetihler yapan Alplik duygusudur. İkincisi de; Işığını Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerinden alan Horasan Erenlerinin bu bölgelerde yaşayan insanların gönüllerini savaş öncesi fetheden ve Anadolu’yu Türk Yurda haline getiren Erenlik gerçeğidir. Biz bu iki değeri bütün insanlığın mutluluğu için öneriyoruz. İnsanlığın kurtuluşunda elbette bilim ve teknoloji, ticari ve ekonomik kazançlar, dijital, akıl, yapay zekâ, askeri üstünlükönemli, ama kurtuluş için insanın kendi iç dünyasındaki dünya/ahiret dengesini sağlayacak bu iki erdemi hayatında uygulaması gerekir. Biz bu güzel duyguları hayata geçirebilmek için dernekleşmeden 5/6 yıl önce, birçok etkinlikler yaparak bugünlere geldik. Kurumsallaşma yolunda toplam 10 ilimizden kurucusu bulunan ve adını Oğuz Kağan’dan alan KAĞANDER olarak, boy, soy, mezhep, meşrep, coğrafya, hatta inanç bakımından kimseyi ayrıştırmadan kendini Oğuz Boylarından ve Türk Kültüründen hisseden herkesi kucaklayıp milli birliğimizi perçinlemek istiyoruz. Tüzüğümüz gereği; milli ve manevi, kültürel, folklorik ve sosyal kimlik değerlerinin ve özelliklerinin araştırılması; bunların gelecek nesillere aktarılması ve insanlığa sunulması, böylece hem milli birliğin güçlenmesi hem de bir arada yaşamayı kolaylaştırıcı medeniyet değerlerimizin geleceğimizi şekillendirmede daha etkili bir rol oynamasını sağlamakistiyoruz” diye konuştu.
“GEÇMİŞİNİ İYİ BİL Kİ, GELECEĞE SAĞLAM BASASIN”
Orta Asya’dan Anadolu’ya, Balkanlara, Kafkaslara ve Avrupa içlerine kadar Alplik ve Erenlikdeğerleriyle coğrafyaları vatan yapan, merhamet ve adalet iklimi yaratan Oğuz Boyu’nun değerlerinin post modern dünyaya sunulmasını ve geleceğimizi şekillendirmesini hedeflediklerini belirten KAĞANDERGenel Başkanı Mustafa Bay, “Bu kutlu hedefe ulaşmak için yaptığımız çalışmaların semeresini alacağımıza inanıyoruz. Bu yıl 741. Ertuğrul Gaziyi Anma ve Yörük Şenliklerine ve Bursa 2022 Türk Dünyası Kültür Başkentietkinlikleri kapsamında İznik 4. Dünya Göçebe Oyunlarına gittiğimde, insanımızın bilinçaltında, geçmişte yakılan ateşin üzerindeki küle üflendiğinde, alttaki korun alev çıkarmaya, enerjiye dönüşmeye müsait olduğunu gördüm. Yeter ki, tarihin derinliklerinden gelen bu sıcak duygu yeniden harlansın ve insanların ‘ben kimim, neyim, geçmişimde ne vardı, şimdi ne var, yeni gelişmelere nasıl adapte olmam lazım’ sorularını tefekkür etsin.
Şeyh Edebali Hazretlerinin veciz ifadesiyle; “Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın.”
Özetle bu ateş, siyasi kavgalara kurban edilmeden, ekonomik ve sektörelrantçılığa fırsat verilmeden, çocukların ve gençlerin gelişme dönemlerindeki duygularını olumsuz yerlerekanalize etmeye fırsat vermeden, kendini kendisi yapan kültürel değerlerini örselemeden, damarlarındaki asil Türk kanını köreltmeden, İslam’ın güzel ahlakını ucuz şeylere feda etmeden bu enerjiyi, geçmişe dönük özlemi ve ülkü denen kara sevdayı yönetecek ve geleceğe taşıyacak bir irade olmalıdır. Bu irade de devletin olmalıdır. Yani merhum Emin Işık’ın önerdiği, “Devleti Kuran İrade” yeniden hayat bulmalıdır” dedi.
Kaynak: Osmaniye YENİSES Dergisi