Kadirli Belediye Başkanı Dr. Ömer TARHAN: “Zabıta teşkilatımız kökleşmiş bir teşkilatımızdır. Zorlu çalışma koşullarında, iyi niyetle samimiyetle yeri geldiğinde saygıda, nezakette kusur etmeden, yeri geldiğinde de devletin ciddiyetini göstereceğiz. Yaptığınız iş zor bir iş. Önemli olan zoru başarabilmek. Kırıp dökmeden problemleri çözeceğiz” dedi.
Kadirli Belediye Başkanı Dr. Ömer Tarhan, zabıta teşkilatının kuruluşunun 193. yıl dönümünü kutladı.
Tarhan, beraberinde belediye meclis üyeleri ile birlikte zabıta teşkilatının kuruluşunun 193. yıl dönümü dolayısıyla Kadirli Belediyesi Zabıta Müdürlüğünü ziyaret etti.
Zabıta Müdürü Osman Kıvrak ve zabıta personeline çiçek takdim eden Tarhan, teşkilatın kuruluş yıl dönümünü kutladı.
Tarhan, ziyarette yaptığı konuşmada, zabıtanın halkla birlikte kamu görevi yapan bir birim olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Zabıta teşkilatımız kökleşmiş bir teşkilatımızdır. Zorlu çalışma koşullarında, iyi niyetle samimiyetle yeri geldiğinde saygıda, nezakette kusur etmeden, yeri geldiğinde de devletin ciddiyetini göstereceğiz. Yaptığınız iş zor bir iş. Önemli olan zoru başarabilmek. Kırıp dökmeden problemleri çözeceğiz. Sizin göreviniz belli bir disiplini sağlamaktır. Göreviniz sizlere büyük yükler ve sorumluluklar getiriyor. Bu yüklerin altında kalmadan, özverili, çalışkan ve adaletli biçimde çalışmaya devam edeceğinizi biliyorum. Başta Kadirli’de ve ülkemizde halkın huzuru, refahı ve sağlığı için görev yapan tüm zabıta teşkilatımızın 193. kuruluş yıl dönümünü kutlar, değerli mensuplarına saygılar sunarım.”
Belediye meclis üyeleri ve zabıta personeli ile hatıra fotoğrafı çektiren Başkan Tarhan, ziyaretin sonunda zabıta personeline tatlı ikram etti.
TÜRK ZABITA TEŞKİLATININ TARİHÇESİ
Zabıta teşkilatının kökeni Türk devlet geleneğinde ve İslam medeniyetinde önemli bir konuma sahip olan İhtisap sistemine dayanır. İslâm dünyasında Hisbe teşkilatı, Hz. Peygamber zamanında kurulmuş, Hz. Ömer zamanında tam teşkilatlı bir kurum hâline gelmiştir. İyilikleri emretmek ve kötülüklerden vazgeçirmek amacıyla kurulan Hisbe teşkilatının başında muhtesip bulunurdu ve dinin çirkin gördüğü her türlü kötülüğü ortadan kaldırmaya çalışırdı.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehirle ilgili hizmetler, kolluk teşkilatı olan Yeniçeri Ocağı’na bağlı Sadrazamlık, Yeniçeri Ağalığı, Sekbanbaşılık, Kadılar, Subaşılık, Kaptan-ı Deryalık, Cebecibaşılık, Bostancıbaşılık, Topçubaşılık ve Seraskerlik gibi farklı kurumlar tarafından yürütülürdü.
Bu kurumlar arasında kadılar, şu anki belediye zabıtası hizmetlerine en yakın görevleri yerine getirirlerdi. Her Kadı’nın yanına bir de icra ve infaz memuru olan İhtisap Ağası görevlendirilirdi. Denetimlere beraber çıkar, çarşı ve pazardaki güvenliği, temizliği, malların fiyatlarını ve kalitesini denetlerlerdi. İhtisap Ağaları ayrıca kuloğlanları denilen yardımcılar ile beraber ticaret yapacak kişilerden vergi toplarlardı.
1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nın kapanmasıyla beraber İhtisap Ağalığı kaldırıldı ve II. Mahmud tarafından İhtisap Nezareti kuruldu. Kuloğlanlarının görevleri günümüz zabıta memurları olan İhtisap Neferlerine devredildi. İhtisap, hesaba çekmek ve sorgulamak anlamındadır. 1826 yılı günümüz zabıta teşkilatının başlangıcı olarak kabul edilir.
19. yüzyılda nüfusun artması ve şehirlerin büyümesin bağlı olarak İhtisap Nezareti, görevlerini icra etmekte yetersiz kalmaya başlamıştı. Bu yetersizliği ortadan kaldırmak amacıyla 1845 yılında Polis Teşkilatı, 1846 yılında da Zaptiye Müşirliği kuruldu.
1855 yılında İhtisap Nezareti kapatılıp yerine İstanbul Şehremaneti kuruldu ve belediye zabıta işleri ile meşgul olmak üzere kavaslar tayin edildi. 1869 yılında çıkarılan bir nizamname ile belediye zabıta işleri yeniden polis teşkilatına devredildi.
1930 yılında çıkarılan Belediye Kanunu ile belediye görevleri yeniden düzenlendi ve zabıtanın, belediye hizmetlerinin icra ve takipçisi olan özel bir hizmet zabıtası olması belirlendi. Böylece günümüz belediye zabıtası tanımlanmış ve teşkilatın yapısı ortaya konmuştur. Ancak, uygulama hemen hayata geçmemiş ve belediye zabıta hizmetleri 1956 yılına kadar polis teşkilatı tarafından yürütülmüştür. 1956 yılından itibaren İstanbul başta olmak üzere belediyelerde bu günkü zabıta teşkilatları kurularak zabıta hizmetlerini vermeye başladı. 2007 yılında çıkarılan Belediye Zabıta Yönetmeliği ile de zabıta teşkilatı son şeklini aldı.
Menderes ÖZAT