Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, online ticarette öne çıkan tüketici tercihleriyle pazar rakamlarını paylaştı.
E-ticaretin, tüketici morali ile doğrudan alakalı olduğunu belirten Orhun, şunları söyledi:
“İnternete giren bir kişinin morali yüksek değilse, o kişiyi alışveriş için motive etmek hiç de kolay değildir. 2016’da tüketicinin alışverişe ilgisini azaltan birçok faktöre rağmen, geçtiğimiz yıl yüzde 30 civarında başarılı bir büyüme oranı yakaladık. 2016’yı cirosal olarak yüzde 24 büyümeyle ve 30,8 milyar hacimle kapattık. Dolar bazında ise yüzde 13 oranında büyüdük.”
“E-bilet kategorisi hızla büyüyecek”
Orhun, e-ticaretin öne çıkan ürün segmentlerini şöyle aktardı:
“Türkiye e-ticaret pazarında hem sipariş adedi hem de cirosal büyüklüğü ile giyim ve tüketici elektroniği ön sırada. Online alışverişte giyim çılgınlığı yaşanıyor diyebiliriz. Giyim ve ayakkabı kategorisi, çok kanallı perakendecilerin e-ticaret cirosunun içindeki payını yüzde 39 artırdı. Tüketici elektroniği ise yüzde 33 büyüdü. Çok kanallı perakendecilerin e-ticaret cirolarına baktığımızda elektroniğin 2,4 milyar lira, giyimin ise 1,2 milyar liralık hacme ulaştığını görmekteyiz.
Kanal bazında inceleme yaptığımızda toplam cironun 11,3 milyar liralık kısmının satışını sadece internetten yapan şirketler gerçekleştirirken, 6,2 milyar lira ise çok kanallı perakendecilerden geldi. Tatil ve seyahat şirketleri yüzde 13 büyüyerek 10,1 milyar liralık hacim gerçekleştirirken, yasal bahis sitelerinin cirosu ise 3,2 milyar lira oldu.
Burada şu bilgiyi de vermek gerekiyor, Türkiye’de her yıl ortalama 10 bine yakın kültür, sanat ve spor etkinliği düzenleniyor. TÜİK verilerine göre 2015 yılında yaklaşık 57 milyon 148 bin sinema, 5 milyon 853 bin de tiyatro bileti satıldı. Futbolda ise 2015 rakamlarına göre sadece dört büyük takıma bakıldığında yaklaşık 20 milyon derbi bilet satışını görmekteyiz. Bütün bu göstergeler de e-bilet kategorisinin hızla büyüyeceğini gösteriyor.”