OSMANİYE’nin Toprakkale İlçesindeki, Yolbulan-Baştuğ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni İlker Özer’in koordine ettiği “Özel Eğitim Öğrencileri Arasında Girişimcilik Becerilerinin Yükseltilmesi” başlıklı projesi hibe almaya hak kazandı. 2019-2021 yılları arasında uygulanacak proje ile okul öğrencileri ve öğretmenleri İtalya, Hırvatistan, Romanya ve Portekiz ülkelerindeki iyi uygulamaları yerinde inceleme fırsatı yakalayacak.
Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler arasında girişimcilik becerisinin yükseltilmesini hedefleyen projenin Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin hayat boyu öğrenme için önerdiği 8 temel yeterlilikten biri olan girişimcilik yeterliliğini temel almakta olduğunu söyleyen İlker Özer, “Girişimcilik, bireyin fikirleri eyleme geçirme yeteneğini ifade eder. Yaratıcılık, inovasyon ve risk almanın yanı sıra hedeflere ulaşmak için projeleri planlama ve yönetme yeteneğini de içerir. Bu, evde ve toplumdaki günden güne herkese, çalışanların çalışmalarının bağlamından haberdar olma ve fırsatları yakalayabilmelerini destekler ve sosyal veya ticari faaliyetler tesis eden girişimcilerin ihtiyaç duydukları daha özel beceri ve bilgi için bir temel oluşturur.” dedi.
Projenin hedefleri ve etkileri hakkında bilgi veren Özer şöyle devam etti: “Öğrencilerimiz arasında; Girişimcilik yeterliliklerin yükseltilmesi, Öz güven yeterliliklerinin yükseltilmesi, Matematiksel yeterliliklerinin yükseltilmesi, Dijital yeterliliklerinin yükseltilmesi, Dil yeterliliklerinin yükseltilmesi ve sanat ve kültürel yeterliliklerinin Yükseltilmesidir.
Projenin etkisi ise proje ile öğrenciler eğitim ortamına gönüllü olarak katılacak, moral ve motivasyonları artacak, temel yeterlilikleri yükselecektir. Yurt dışı proje faaliyetlerine 14 yaş ve üstü okula devam eden dezavantajlı öğrenciler ve refakatçi olarak gönüllü öğretmenler katılacaktır. Proje ortakları her bir yurt dışı faaliyetine 3 öğrenci ve 2 öğretmenle katılacaktır. Toplam 90 öğrenci ve 90 öğretmen yurt dışı proje faaliyetlerine katılacaktır. Girişimcilik eğitimi ile ilgili daha önce uygulanan örnekler, çeşitli merkezi yönergeler ve öğretim materyalleri hakkında fikir vermektedir. Deneyim temelli öğretim yöntemlerinin kullanımı, girişimcilik becerilerini geliştirmek için çok önemlidir. Projenin her aşamasında aktif ve katılımcı metotlar uygulanacaktır.
Projeyi yürütürken proje temelli yaklaşım, atölye çalışmaları aracılığıyla pratik uygulamalar, teorik ve pratik yönlerin karşılaştırılması, interaktif ve pragmatik yöntemler, aktif kendi kendine öğrenme, eylem odaklı pedagoji, grup çalışması, projeler aracılığıyla öğrenme, öğrenci merkezli yöntemler, doğrudan öğrenme, kendini geliştirme ve öz değerlendirme yöntemleri, kurslar, seminerler uygulanacaktır. Öğrencilerimiz, Anadilde iletişim, Yabancı dilde iletişim, Planlama ve organize etme, proje yönetimi, Problem çözme becerileri, Analitik beceriler, Dijital beceriler, Matematiksel yeterlilikler, Bilim ve teknolojideki temel yeterlilikler, Girişim ve girişimcilik anlayışı, Öğrenmeyi öğrenme, Kişiler arası ve sosyal yeterlilikler, Kültürler arası yeterlilikler, Kültürel farkındalık ve ifade yeterlilikleri kazanacaklardır.” İbrahim EMÜL