Vali Yılmaz, “Gazilerimizden Allah razı olsun. Hakları ödenmez. Şehitlerimize ve Gazilerimize sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Bu vesile ile Şehitlerimize ve ebediyete intikal eden Gazilerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, hayatta olan Gazilerimize aileleriyle birlikte sağlıklı uzun ömürler diliyorum” dedi.
Vali Dr. Erdinç Yılmaz, 15.07.1996 tarihinde Hakkari Şemdinli’de terör örgütü mensuplarının açtığı hava tacizi sırasında mühimmat yeri değişikliği yaparken toprağın üzerine düşmesi sonucunda yaralanarak Gazi olan Piyade Er Zekeriya Gökyar’ı evinde ziyaret etti. Ziyarette Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tolga Nacar da yer aldı.
Gazimiz ve Ailesinin hatırlarını sorarak bir süre sohbet eden Vali Yılmaz, “Gazilerimizden Allah razı olsun. Hakları ödenmez. Şehitlerimize ve Gazilerimize sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Bu vesile ile Şehitlerimize ve ebediyete intikal eden Gazilerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, hayatta olan Gazilerimize aileleriyle birlikte sağlıklı uzun ömürler diliyorum” diye konuştu.
Ziyaret sırasında Kur’an-ı Kerim okundu. Vali Yılmaz, Gazimize Kur’an-ı Kerim ve Bayrağımızı takdim etti. Gazimiz ve Ailesi, Vali Dr. Erdinç Yılmaz’a ziyaretinden dolayı teşekkür ettiler.
Valilik basın
GAZİ
Gazi ya da kıdemli, askeri alanda önemli deneyime sahip ve artık orduda hizmet etmeyen kişidir.
Bir savaşta doğrudan görev yapanlar, savaş gazisi olarak da tanımlanır.
Askeri gaziler, yaşadıkları deneyimle sebebiyle bir kitle olarak benzersizdir. Bu nedenle, askeri hizmet içinde ya da dışında yaşanmış deneyimlerini tanımlamaya, anlamaya ve açıklamaya çalışan, yüzyıllarca süren bilimsel çalışmalarla geliştirilmiş geniş bir bilgi birikimi vardır.[2]
https://tr.wikipedia.org/wiki/Gazi
GAZİLİK NEDİR?
GAZİ KİME DENİR?
Gazi, gaza eden kişi. İlâ-yı Kelimetullah için cihada giden, savaşan, Allah yolunda, Allah rızası için mücâdele eden Müslüman askerlerden savaştan dönenlere gazi denildiği gibi; savaşta büyük yararlıklar gösterenlere de gazilik ünvanı verilir.
Lügatta “savaşa katılan kişi” hakkında kullanılmasına rağmen, savaşa katılan ve sağ olarak geri dönenler için kullanılan bir deyimdir.
Kur’an-ı Kerîm’de şu buyrukla müminlere seslenilmiştir:
“De ki: Bize iki iyilikten, gazilik ve şehitlikten başka bir şeyin gelmesini mi bekliyorsunuz?” (Tevbe, 9/52).
Bu ilâhî emri asırlarca halk “Ya gazi ya Şehid”, “Ölürsem şehid, kalırsam gazi” şeklinde kullanmıştır.
İslâm’da zorunlu askerlik yoktur. Ancak cihada katılmayanlar kınanır (Tevbe, 9/42-49). Savaşa katılmayıp evlerinde oturanlar Müslümanlar tarafından toplumdan âdeta soyutlanır, Allah da onların kalplerini mühürlemiştir.
Resulullah gazveye çıkmadan önce, “Cihada istekli olanlar dışında kimse bizimle gelmesin” (İbn Sa’d, et-Tabakat, II, 27) buyurmuştur. Ancak Mekke’nin fethinden sonra İslâm devletinin ilk kuruluş ve bi’setin başlangıcındaki hükümler genişlemiş; müminlerin hepsinin savaşa çıkmasının gerekmediği, bir kısmının dini korumak için geride kalması emri gelmiştir (Tevbe, 9/122).
İslâm’da askerlik zorunlu değilse bile, ilimle uğraşanların dahi gönüllü olarak savaşa gittiği görülür. Hz. Ebû Bekir (r.a) de aynı Hz. Peygamber (s.a.s) gibi bu konuda aynı uygulamayı yapmış, ancak fetihlerin hızlanması ve İslâm devletinin sınırlarının genişlemesiyle Hz. Ömer zamanında maaş alan, nizâmî bir askerlik kurumu ile Divanü’l-Ceyş kurulmuştur (Mürûcu’z-Zeheb, III, 955).
Savaşa gidecek kişilerin seçilmesi Resulullah zamanında başlamıştır. O, askerleri tek tek kontrol eder, sağlıklı olanları savaşa götürürdü. Resulullah’ın uygulamasına göre belirli bir askerlik yaşı da konulmamıştır. İhtiyar, çocuk ve hastalar dışında sağlam olan herkes cihada katılmıştır (İbnü’l-esir, el-Kâmil, II, 62). Hz. Ömer ise, Divan’larda âkil, bâliğ, Müslüman, sağlam, cesur olanları kaydettirmiştir.
İslâm ordusunun sürekli seferde kalmaması en fazla dört aylık bir seferden sonra askerlerin dinlendirilmesi ve yerlerine dinlenmiş olanların gönderilmesi usûlü ilk defa İslâm devletinde uygulanmıştır (İbnü’l-esir, el-Kâmil, II, 196).Allahu Teâlâ müminlere zafer vâdettiği, ahirette güzel nimetlerle müjdelendiğinden hiçbir İslâm mücâhid; cihaddan geri kalmak istememiştir.
Allah gazilere, dünya hayatını, ahiret için satanlara büyük bir mükâfaat verecektir. Savaş sırasında kaçanlar ise Allah’ın gazabına uğrarlar, onların yerleri cehennemdir. Bu yüzden gazilerin esas olarak şehid olmak arzusuyla savaştıkları görülür (bk. Enfâl, 8/15, 16, 58; Nisâ, 4/74, 104).
Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.s) cihada katılmayanlara görevlerini ihmal etmemeleri ve kısman da olsa telafi etmeleri için şöyle buyurmuştır:
“Kim Allah yolunda cihada çıkan bir gaziyi donatırsa, aynen cihada çıkmış gibi olur.” (Buhârî, cihad, 38; Müslim, Cihad 135; Ebû Dâvûd, Cihad 20).
Tarihte birçok Müslüman devlet adamının cihad mefkûresini ifade etmek için gazi ünvanını aldığı bilinmektedir. Selçuklular zamanında gazilik mefkûresini sürdüren bir zümre doğmuştur. Bunlara Gâziyân-ı Rûm denilirdi (Aşıkpaşazade, Tevârih-i Âli-i Osman, s. 222).
Müslüman olmadan önce sık kullanılan cengaver ve yiğit anlamına gelen Alp kelimesinin de sonralan İslâmî bir içerik kazandığı ve hatta gazi kelimesinin bunun yerine geçtiği görülür. Gaziler Anadolu’nun İslâmlaştırılması için Anadolu insanını tekkelere kapanmaktan çok düşmanla cihad yapabilecek yerlere sevketmiştir.
Bu sebeple teşkilatlanan zümreye Gâziyân-ı Rûm veya Alp-Erenler denilmiştir. Bunlar, Osmanlı Devletinin kurulmasında da büyük rol oynamışlardır (Aşıkpaşazâde a.g.e., s. 222; Fuad Köprülü, İlk Mutasavvıflar, s. 216).
Anadolu’nun İslâmlaştırılması için savaşa çıkan komutanlara “Gazi” unvanı onuncu yüzyıldan itibaren verilmişti. Mengücük Gazi, Melik Ahmed Gazi gibi. Türk şairi Aşık Paşa (732/ 1332) Alp-Eren veya Gazi olmak için birtakım şartlardan bahseder:
“Kuvvetli bir yürek, yani cesur, pazu kuvveti, gayret, iyi bir at, husûsî bir elbise, yay, iyi bir kılıç, süngü, uygun arkadaş.” (Köprülü a.g.e., 208).
Osmanlının, Bizans’a yakın bir uçta küçük bir Beylik iken, cihana sözü geçiren büyük bir devlet hâline gelmesi bu gazilere dayanıyordu.
Bu gelenek Hz. Peygamber ve ashabıyla başlamış ve Osmanlı padişahlarının savaşa iştirak etmeden gazi ünvanı almalarına kadar sürmüştür. Padişahlara gazilik fetvaya istinaden verilmeye başlandı. (M. Zeki Pakalın, Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü, s. 654).
Ayrıca yeni doğan çocuklara Gazi adının verilmesi de gaziliğin kültürümüzdeki yansımalarındandır.
(Ahmed ÖNKAL)
https://sorularlaislamiyet.com/
Vali Yılmaz: “Gazilerimizin Hakları Ödenmez”
Gündem kategorisinde, 26 Şub 2024 - 18:22 tarihinde yayınlandı
425 defa okundu
admin
Tüm Yazıları
YORUM YAZ