Vali Yılmaz, Jandarma Teşkilatının Kuruluşunun 184. Yıldönümünü kutlayarak, “Gelişen güçlü yapısı, eğitim düzeyi ve teknolojik donanımıyla kıvanç duyduğumuz Jandarma Teşkilatımızın kuruluş yıl dönümünü yürekten kutluyor, görevi başında olan Jandarma personellerini tebrik ediyor, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi şükranla anıyorum.” dedi.
Vali Yılmaz, Jandarma Teşkilatının Kuruluşunun 184. Yıl Dönümünde Kendisini Ziyaret Eden Jandarma Personelini Makamında Kabul Etti
Vali Dr. Erdinç Yılmaz, Jandarma Teşkilatının Kuruluşunun 184. Yıldönümü nedeniyle kendisini ziyaret eden İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Can Altundarak, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Jandarma Albay İlkay Gül ve Jandarma personelini makamında kabul etti.
Ziyaret sırasında İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Can Altundarak, Jandarma Teşkilatının Kuruluşunun 184. Yıldönümü nedeniyle yapılacak etkinlikler hakkında Vali Yılmaz’a bilgi verdi.
Konukları ile bir süre sohbet eden Vali Yılmaz, Jandarma Teşkilatının Kuruluşunun 184. Yıldönümünü kutlayarak, “Gelişen güçlü yapısı, eğitim düzeyi ve teknolojik donanımıyla kıvanç duyduğumuz Jandarma Teşkilatımızın kuruluş yıl dönümünü yürekten kutluyor, görevi başında olan Jandarma personellerini tebrik ediyor, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi şükranla anıyorum.” dedi.
Valilik basın
CUMHURİYET DÖNEMİ JANDARMA TEŞKİLATI
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanından sonra, devletin birçok kuruluşunda olduğu gibi Jandarma teşkilatında da yeniden düzenleme çalışmalarına bir plan çerçevesinde başlanmıştır. Cumhuriyet’in ilan edilmesinden kısa süre sonra, Cumhuriyet rejimine karşı birtakım ayaklanmalar ortaya çıkmıştır. Genel anlamda 1924-1938 yıllarını kapsayan bu evrede Jandarma teşkilatı, Seyyar Jandarma Müfrezeleri adı altında teşkilatlanarak isyan girişimlerinin bastırılmasında aktif rol almıştır. Böylece Cumhuriyet’in yılmaz savunuculuğunu üstlenmiştir.
Jandarma teşkilatının özellikle hukuki statüsünü belirgin hâle getiren kapsamlı düzenleme, 10 Haziran 1930 tarihinde, 1706 sayılı Kanun’un çıkarılmasıyla yapılmıştır. Bu düzenleme ile Jandarma teşkilatı Cumhuriyet Dönemi’ndeki hukuki statüsünü kazanmıştır. Personel niteliğinin artırılması yönündeki çalışmalar önceki yıllarda okulların açılmasıyla belirgin hâle gelmişti. Bu yöndeki çalışmalar, Cumhuriyet Dönemi’nde de sürdürülmüş; özellikle subay kalitesinin artırılması için 1935 yılında subayların Kara Harp Okulunda yetiştirilmesi esası kabul edilmiştir. 1706 sayılı Kanun’dan sonra 1937 yılında “Jandarma Teşkilat ve Vazife Nizamnamesi” yürürlüğe girmiştir.
1930’lu yıllarda Jandarma eğitim tarihi açısından diğer bir önemli gelişme 1936 yılında Jandarma Subay Sınıf Okulunun kurulmasıdır. Bu okul, 1937 yılında Ankara Anıttepe’de kendi binasına taşınmıştır. Anıttepe’de Jandarma Genel Komutanlığına bağlı olarak açılan Jandarma Subay Sınıf Okulu binası, bu dönemde yeni kurulan Polis Enstitüsüyle ortak olarak kullanılmıştır. Jandarma Subay Sınıf Okulunun açılmasıyla beraber subay adaylarının eğitimi için hazırlanan müfredat programı, nitelikli bir jandarma subayının ihtiyaç duyacağı bilgi, beceri ve tutumları kapsayacak şekilde oluşturulmuştu.
Jandarma teşkilatı, Cumhuriyet Dönemi’nde geçirdiği değişim ve dönüşümlerle modern bir kolluk teşkilatı hâline gelmiştir. 1939 yılında Sabit Jandarma Birlikleri, Seyyar Jandarma Birlikleri, Jandarma Eğitim Birlikleri ve Okullar olmak üzere dört grup hâlinde yeniden düzenlenmiştir. Bunun dışında teşkilat yapısı içerisinde 1949 yılında nüfusu fazla olan illerde, polis görevli Jandarma birlikleri kurulmuşsa da bu birlikler 1960 yılında kaldırılmıştır.
1956 yılında yürürlüğe giren 6815 sayılı Kanun ile bu tarihe kadar Gümrük Tekel Bakanlığına bağlı tümen seviyesinde askerî bir kuruluş olan Gümrük Umum Kumandanlığı tarafından yürütülen sınır, kıyı ve kara sularımızın emniyeti ve korunması ile gümrük bölgelerinde kaçakçılığı men, takip, tahkik görev ve sorumluluğu; Jandarma Genel Komutanlığına verilmiştir. Bir sonraki yıl ise Jandarma Sınır Birlikleri tugaylar hâline dönüştürülmüş ayrıca Jandarma Eğitim Tugayları kurulmuştur. 1966 – 1967 yılları arasında birden çok İl Jandarma Komutanlığını bünyesine alan Jandarma Bölge Komutanlıkları kurulmuştur. Bu yıllarda Jandarma Komando birlikleri kurulmaya başlanmıştır. 1968 yılında ise Diyarbakır’da Helikopter Bölük Komutanlığı adı altında ilk Jandarma Havacılık Birliği kurulmuştur. Teşkilata bağlı oluşturulan tüm bu birimler Genel Komutanlığın daha işlevli hâle gelmesini sağlamıştır.
1974 yılında Nevşehir 2’nci Jandarma Komando Taburu ve Batman Jandarma Komando Taburu ile Jandarma Havacılık Birlikleri Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılmış ve Kıbrıs Türkü’nün bağımsızlık mücadelesinde de ön saflarda yerini almıştır. Jandarma teşkilatı Kıbrıs Barış Harekâtı’na (976) personel ile katılım göstermiş olup bu harekât esnasında (13) şehit vermiştir.
https://www.jandarma.gov.tr/tarihce
Vali Yılmaz, Jandarma Teşkilatının Kuruluşunun 184. Yıl Dönümünde Kendisini Ziyaret Eden Jandarma Personelini Makamında Kabul Etti
Gündem kategorisinde, 15 Haz 2023 - 15:52 tarihinde yayınlandı
420 defa okundu
admin
Tüm Yazıları
YORUM YAZ